user_mobilelogo

Sinds kort op de lessenaar, een arrangement van Manfred Schneider getiteld “The Girls from Jobim”.

In de titel zit een kleine verwijzing naar het bekendste werk van deze braziliaanse meester van de bossa-nova, Antonio Carlos Jobim. In 1962 schreef hij het nummer “Garota de Ipanema”, in Nederland wellicht beter bekend als “The Girl from Ipanema”.

Jobim werd geboren in Rio de Janeiro in 1927. Hij verhuisde al naar de Verenigde Staten in de jaren 60 waar hij in 1994 overleed tijdens een open-hart operatie.

Jobim schreef honderden werken waarvan tientallen standards werden. Ook schreef hij veel muziek voor films, componeerde en arrangeerde voor andere grootheden als Stan Getz en Frank Sinatra.

Zijn samenwerking met de “uitvinder” van de bossa-nova, Joao Gilberto leidde indirect tot de wereldhit “The girl from Ipanema” waarin op een typische, bijna lazy-manier diens vrouw Astrud Gilberto die onmiskenbare braziliaanse sfeer wist te treffen. Voordien had de uitvoering van One-Note Samba uitgevoerd door Joao al geleid tot een wereldhit.

Een aantal van deze hits heeft de duitse componist/arrangeur Manfred Schneider verwerkt in dit werk.

Na de heftige, big-band achtige opening vangt aan “One Note Samba”. Met de typische bossa-nova achtergrond in de percussie instrumenten, klinkt de melodie: een in het ritme gevatte herhaling van steeds dezelfde noot. Alleen de akkoorden eronder wijzigen zich voortdurend.

Een andere hit van Jobim, “Meditation” volgt. “How Insensitive” klinkt nog voordat het al eerder genoemde “The Girl from Ipanema”.

Een opsomming dus van de grootste hits die ons helemaal in braziliaanse sferen weet te brengen.

Tall and tan and young and lovely

The girl from Ipanema goes walking and

When she passes, each one she passes goes "ah"

(uit “The Girl from Ipanema”)